Introductie

Welkom in de kruidengids

Deze kruidengids verzamelt informatie over het traditionele gebruik van kruiden en planten binnen een natuurlijke levenswijze. Op de indexpagina’s kunt u informatie zoeken via de Latijnse of gebruiksnaam.

Allereerst wat algemene informatie over (het gebruik van) kruiden:

Naamgeving

De enkelvoudige kruiden worden verzonden met zowel de Nederlandse als de Latijnse naam. Bij de samengestelde kruidenthee of druppel wordt op het etiket alleen de Latijnse naam vermeld.

Tincturen

De meeste tincturen, kruidendruppels, van kruidenhuis Fonteyne worden gemaakt van verse biologische kruiden. Het alcohol percentage ligt voor de tincturen bij de 25 %. Voor sommige tincturen is een hoger alcohol percentage nodig. Het gebruikte percentage is bij de producten zichtbaar. De hoeveelheid werkzame bestanddelen bij tincturen hangt af van de hoeveelheid plantmateriaal en de hoeveelheid alcohol dat gebruikt wordt. Bij de tincturen van Kruidenhuis Fonteyne wordt gebruik gemaakt van 1 kg kruid aangevuld tot 5 liter alcohol. Hierdoor bevatten de tincturen een hoge concentratie werkzame bestanddelen. Op de bestelpagina’s kun je lezen welk deel van het kruid gebruikt wordt.

De tincturen worden geleverd in bruine flessen zodat het zonlicht geen invloed heeft op de werkzame bestanddelen. Op de fles zit een druppelaar waardoor de hygiëne gewaarborgd blijft. De tincturen die u bij Kruidenhuis Fonteyne besteld zijn minstens 1 jaar houdbaar.

Dosering losgewicht kruiden

De dosering om thee te zetten is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een smakelijke thee krijgt en ook een thee waar de inhoudsstoffen goed uitgetrokken worden.

Over het algemeen kun je zeggen dat, als je de kruiden los gebruikt je 2 theelepels kunt nemen op een mok van 200 ml. Als je kruiden met elkaar gaat mengen dan raad ik aan 3 theelepels van het mengsel te nemen.

Voor kruiden van de bovengrondse delen komt de smaak komt meestal met 5 minuten trekken los. Als je meer inhoudsstoffen uit de thee wilt trekken van is goed om de kruiden 10 minuten te laten trekken.

Kruiden van de bast of wortel hebben langere tijd nodig om de inhoudsstoffen vrij te geven. Deze kruiden kun je het best 15 minuten laten trekken of een afkooksel maken waarbij de wortel of bast 5 minuten meegekookt wordt.

Op de productpagina’s in de webshop kun je lezen welk deel van het kruid gebruikt wordt.

Houdbaarheid en bewaren

De losse kruiden en de samengestelde kruiden die worden besteld zijn minstens 1 jaar houdbaar. Bewaar de kruiden in een afgesloten doos zodat er geen inhoudsstoffen verloren gaan.

Gebruik bij zwangerschap

Voor veel kruiden, zowel als thee of als druppel, wordt gewaarschuwd bij zwangerschap. Dit komt voornamelijk omdat kruiden niet getest worden bij zwangerschap. Voor de tincturen waarbij heel duidelijk is dat ze beter niet tijdens de zwangerschap of borstvoeding gebruikt kunnen worden staat een waarschuwing in de kruidengids. Wil je er zeker van zijn dat je de andere kruiden veilig kunt gebruiken als je zwanger bent raad ik je aan contact op te nemen met een natuurgeneeskundig therapeut bij jou in de buurt.