Bitterhout, quassia of Surinaams kwassiehout is een spijsverteringskruid.
Amara is Latijn voor bitter. Het zet de spijsvertering aan tot het maken van verteringssappen
Het eerste deel van de naam van dit kruid is een eerbetoon aan de Surinaamse kruidendokter Philippus van Quassi, ook Kwasi genoemd. Kwasi leerde van de Indianen dat kwassiehout koortswerend is.
Andere namen voor Quassia amara: Kwasibita, Kareudan, Apekyi, Keripü, Peunpe en Kwassiebitter
Van dit kruid wordt de bast gebruikt.
Het alc. % is 45 %. De verhouding vast stof vloeistof is 1:3.
Gebruik tenzij anders voorgeschreven:
3 x daags 25 druppels
Bij grotere verpakkingen is het aan te raden een pipet of een druppelflesje van 100 ml en een druppeldop mee te bestellen.
De aangegeven dosis niet zonder deskundig advies overschrijden
Koel en droog bewaren
Buiten bereik van kleine kinderen houden
Dit product kan evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl niet vervangen
Een lichte vertroebeling / bezinking heeft geen invloed op de kwaliteit
Schudden voor gebruik
Quassia bevat meer dan dertig fytochemicaliën met biologische activiteiten in de weefsels, waaronder de zeer bittere verbinding quassin. Daarom wordt het gebruikt als insecticide, in de traditionele geneeskunde tegen veel ziekten en als bitter smakend additief in de voedingsindustrie. [2]
Alle plantendelen zijn nuttig voor medicinale eigenschappen en de extracten van de schors worden voornamelijk gebruikt als smaakstof in dranken maar ook voor insecticiden. [2] [1] [3]
Stamhout, wortels, schors, stengels, bladeren, bloemen en zaden worden geoogst om extracten van de plant te verkrijgen. Vanwege zijn schoonheid wordt quassia ook gekweekt als sierplant. [1]
Quassia amara wordt op de markt gebracht en uitwisselbaar gebruikt met een andere boomsoort, Picrasma excelsa, en deelt de algemene naam quassia (en veel van de bestanddelen en het gebruik van Quassia amara). P. excelsa is met een hoogte tot 25 m veel groter en komt verder naar het noorden voor in de tropen van Jamaica, het Caribisch gebied, de Kleine Antillen en het noorden van Venezuela dan Quassia amara.
Ook in de kruidengeneeskunde in de Verenigde Staten en Europa wordt er weinig onderscheid gemaakt tussen deze twee boomsoorten; ze worden identiek gebruikt en heten gewoon quassia. [3]
- Morton, Julia Frances, 1912- (1981). Atlas of medicinal plants of Middle America : Bahamas to Yucatan. Springfield, Ill.: C.C. Thomas. ISBN 978-0-398-08969-6. OCLC 849937602.
- Barwick, Margaret. (2004). Tropical & subtropical trees : a worldwide encyclopaedic guide. Van der Schans, Anton., Barwick Claudy, Jan. London: Thames & Hudson. ISBN 0-500-51181-0. OCLC 58457636.
- Paulo, Joana A.; Villalobos, Roger (2019-09-22). "Quassia amara L. diameter and total height under different light conditions: implications for the management of agroecosystems". Agroforestry Systems. doi:10.1007/s10457-019-00446-9. ISSN 0167-4366.