Quassia amara - Bitterhout - Surinaams kwassiehout
Quassia amara - Bitterhout - Surinaams kwassiehout

Quassia amara - Bitterhout - Surinaams kwassiehout

13-P4561
Bestel
  • Beschrijving

Hout

Bitterhout, picrasma exelsa of quassia amara wordt ook Surinaams kwassiehout genoemd, is een spijsverteringskruid.

Amara is Latijn voor bitter. Het zet de spijsvertering aan tot het maken van verteringssappen.

Het eerste deel van de naam van dit kruid is een eerbetoon aan de Surinaamse kruidendokter Philippus van Quassi, ook Kwasi genoemd. Kwasi leerde van de Indianen dat kwassiehout koortswerend is.

Andere namen voor Quassia amara: Kwasibita, Kareudan, Apekyi, Keripü, Peunpe en Kwassiebitter

Van dit kruid wordt het hout gebruikt

Gebruik, tenzij anders voorgeschreven
Thee: 1 theelepel op 200 ml kokend water 5 – 10 minuten laten trekken, 3 x daags
Kauwen op een stukje van het hout wordt ook vaak toegepast.

Quassia bevat meer dan dertig fytochemicaliën met biologische activiteiten in de weefsels, waaronder de zeer bittere verbinding quassin. Daarom wordt het gebruikt als insecticide, in de traditionele geneeskunde tegen veel ziekten en als bitter smakend additief in de voedingsindustrie. [2]

Alle plantendelen zijn nuttig voor medicinale eigenschappen en de extracten van de schors worden voornamelijk gebruikt als smaakstof in dranken maar ook voor insecticiden. [2] [1] [3]

Stamhout, wortels, schors, stengels, bladeren, bloemen en zaden worden geoogst om extracten van de plant te verkrijgen. Vanwege zijn schoonheid wordt quassia ook gekweekt als sierplant. [1]

Quassia amara wordt op de markt gebracht en uitwisselbaar gebruikt met een andere boomsoort, Picrasma excelsa, en deelt de algemene naam quassia (en veel van de bestanddelen en het gebruik van Quassia amara). P. excelsa is met een hoogte tot 25 m veel groter en komt verder naar het noorden voor in de tropen van Jamaica, het Caribisch gebied, de Kleine Antillen en het noorden van Venezuela dan Quassia amara.

Ook in de kruidengeneeskunde in de Verenigde Staten en Europa wordt er weinig onderscheid gemaakt tussen deze twee boomsoorten; ze worden identiek gebruikt en heten gewoon quassia. [3] 

Quassia van Kruidenhuis Fonteyne is: 100% natuurlijk, zonder additieven en is GMO- vrij.

Dit product bevat geen gluten, synthetische conserveermiddelen, kleur, geur en smaakstoffen en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

  • De aangegeven dosis niet zonder deskundig advies overschrijden
  • Raadpleeg een deskundige in geval van zwangerschap, lactatie, medicijngebruik en ziekte
  • Koel en droog bewaren
  • Buiten bereik van kleine kinderen houden
  • Dit product kan evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl niet vervangen
  • Wegens de Europese wetgeving op gezondheidsclaims mag ik geen mededelingen doen over de toepassing en werking van dit product.

Prijsopbouw in de webwinkel:
Bij de prijs van de grotere verpakking wordt de prijs van de kleinste hoeveelheid opgeteld.

  1. Morton, Julia Frances, 1912- (1981). Atlas of medicinal plants of Middle America : Bahamas to Yucatan. Springfield, Ill.: C.C. Thomas. ISBN 978-0-398-08969-6. OCLC 849937602.
  2.  Barwick, Margaret. (2004). Tropical & subtropical trees : a worldwide encyclopaedic guide. Van der Schans, Anton., Barwick Claudy, Jan. London: Thames & Hudson. ISBN 0-500-51181-0. OCLC 58457636.
  3. Paulo, Joana A.; Villalobos, Roger (2019-09-22). "Quassia amara L. diameter and total height under different light conditions: implications for the management of agroecosystems". Agroforestry Systems. doi:10.1007/s10457-019-00446-9. ISSN 0167-4366.